Informacije o mobilnom rashlađivanju

Pregled interesantnih podataka, saveta i važnih normi: Ovde možete da pronađete kratke važne informacije o sistemima mobilnog rashlađivanja.

Temperature za vaš sistem mobilnog rashlađivanja

Kod logističke podrške hladnom lancu je najvažnija tačna temperatura. Zbog toga roba treba da se prevozi u skladu sa ciljnim temperaturama kada se isporučuje u rashladnom vozilu. Pored toga, pripremili smo i opšta uputstva za pravilno hlađenje tokom prevoza.

Zamrznuta hrana, posebno riba, mora da se prevozi na stalnih -18 °C. Zamrznuta hrana, kao što su proizvodi koji sadrže jaja, meso i masti za kuvanje, ostaje u savršenom stanju na temperaturi od -14 do -10 °C.

Rashlađena hrana se ne zamrzava. No svežu ribu i rakove (2 °C), meso i kobasice te proizvode koji sadrže jaja (3 °C) treba držati u rashladnom vozilu na temperaturi blizu tačke smrzavanja. Mleko, pavlaka i sir su manje osetljivi s obzirom na zahteve hlađenja tokom prevoza (4 °C).

Robu koja se ne drži u frižideru, kao što su voće i povrće te cveće i lukovice, treba da se drži svežom tokom prevoza u rashladnim vozilima. Za tu robu se preporučuju temperature između 4 i 8 °C. Svi sistemi mobilnog rashlađivanja grupe Webasto imaju precizne postavke temperature i obezbeđuju odgovarajuće uslove čuvanja sa izabranim postavkama temperature.

Saveti za vaš sistem mobilnog rashlađivanja

Dobro hlađenje je samo pola uspeha: Treba uzeti u obzir nekoliko detalja da bi vaša roba mogla da stigne do kraja hladnog lanca isporuke u najboljem mogućem stanju.
Evo nekoliko saveta u vezi sa vašim rashladnim vozilom:

1. Navučene zavese za čuvanje svežine
Sprečite ulazak toplote tako da koristite zavese u rashladnom vozilu, posebno kod učestalih isporuka u urbanim područjima, a štedite i energiju. 

2. Hladna mesta
Kada je napolju vruće, dobro je da se rashladno vozilo parkira u hladovinu.

3. Povremeno grejanje
Nerashlađena hrana u rashladnim vozilima treba da se prevozi na optimalnom temperaturnom opsegu između 4 i 8 °C tokom hladnih zimskih dana pomoću nekog od rešenja za grejanje grupe Webasto.

4. Hladni utovar
Kod utovara robe u rashladno vozilo zadržite hladnu glavu: Isparivač ne sme da se isključi, a vazduh treba da optimalno cirkuliše – čak i na tlu!

5. Zadano odmrzavanje
Funkcija automatskog odmrzavanja je dostupna za brzo odmrzavanje isparivača. Postupak odmrzavanja je tako brz i efikasan da uopšte ne utiče na temperaturu u hlađenom prostoru. Ova funkcija je posebno korisna kada je vlažnost vazduha visoka i kada se često otvara hlađeni prostor.

6. Imajte kontrolu
Rešenja za rashlađivanje grupe Webasto ne treba često održavati. Preporučujemo redovne provere u propisanim intervalima. Grupa Webasto ima veliku mrežu dilera za te svrhe.

Norme logističke podrške hladnom lancu isporuke

ATP je sporazum o međunarodnom prevozu lakokvarljivih prehrambenih proizvoda. On s jedne strane određuje uslove testiranja za razvrstavanje rashladnog vozila ili sistema za mobilno rashlađivanje u klase. S druge strane, njime se određuju i temperature prevoza za logističku podršku hladnom lancu isporuke.

Rashladno vozilo se testira na prosečnoj temperaturi okoline od 30 °C i može da se svrstata u sledeće klase:

Klasa A – temperature od 12 do 0 °C
Klasa B – temperature od 12 do -10 °C
Klasa C – temperature od 12 do -20 °C


Efikasnost rešenja za mobilno rashlađivanje određuje ovlašćeni centar za testiranje. Tokom testiranja rashladno vozilo mora da tokom 12 sati održava temperaturu ispod najniže vrednosti za odgovarajuću klasu. Za to vreme toplotno opterećenje od 35% toplote ulazi u teretni prostor.

Očekivano, svi proizvodi za mobilno rashlađivanje grupe Webasto imaju ATP sertifikat.

Svim rashladnim vozilima i odgovarajućim sistemima za mobilno rashlađivanje sme da se upravlja samo uz oznaka identifikacije i važeći sertifikat odobrenja. Više informacija o označavanju možete da zatražite od nadležnog TÜV centra za testiranje.